Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Időskori szegénység: Magyarországon a nyugdíjasok fele nyom
  2016-01-26 18:51:39, kedd
 
  A haszontalan népség

Posted on 2016-01-26 by Admin

Időskori szegénység: Magyarországon a nyugdíjasok fele nyomorog

A nettó helyettesítési ráta alapján sokan mondhatják azt, hogy a magyar nyugdíjasoknak nincs miért panaszkodniuk, mivel az átlagnyugdíj alig alacsonyabb, mint az átlagjövedelem. A valóság azonban eltér ettől.
Az OECD-tagországok között egy 2013-as felmérés alapján Hollandia után Magyarország második helyen állt a nyugdíjkifizetések és a nyugdíjba vonulás előtti bér összevetésében, de ez nem azt jelenti, hogy a magyar nyugdíjak nagyon magasak. A valóság az, hogy Magyarországon a bérek nagyon alacsonyak, az átlagbér jócskán elmarad az uniós átlagtól, és ehhez mérten uniós összehasonlításban a nyugdíjak sem túl magasak.
Hasonlóan a bérekhez, a nyugdíjrendszerben is felfedezhető egy nagyobb szakadék: a nyugdíjasok több mint 50 százaléka kénytelen megélni kevesebb mint 100 ezer forintból, azaz a létminimumhoz közeli szinten tengődik.

isz
Csalóka helyettesítési ráta
Nyomorognak-e a magyar nyugdíjasok? A kérdés igen összetett, mivel az OECD-statisztikák alapján a nyugdíjkifizetések átlagbérhez mért aránya méltányosnak mondható Magyarországon, így a helyettesítési ráta az OECD-tagországok között kiemelkedőnek mondható. Ez alapján akár nyugodt szívvel ki is jelenthetnénk, hogy a magyar nyugdíjasok egyáltalán nincsenek rossz helyzetben.
A valóság azonban az, hogy több százezer nyugdíjas nyomorog Magyarországon, közel 100 ezer főnek még 50 ezernél is alacsonyabb a nyugdíja, a nyugdíjasok több mint 50 százaléka pedig kevesebb mint 100 ezer forintot kap havonta. Ez a létminimumhoz közeli érték, ami azt jelenti, hogy egymillió nyugdíjas szegénységben él. De akkor mi az oka a statisztika és a valóság közötti eltérésnek?
A helyettesítési ráta két ok miatt csalóka:
- Ha összehasonlításra akarjuk használni más országokkal, akkor nem veszi figyelembe, hogy a mintában szereplő országok átlagbérei hogyan viszonyulnak egymáshoz.
- Méltányossági alapon pedig nem látjuk, hogy az egyes decilisek milyen arányban részesülnek a teljes nyugdíjkifizetésből.
Magyarország esetében fontos kiemelni ezt a két tényezőt, mivel a nyugat-európai országokkal összehasonlítva a bérek annyira alacsonyak, hogy nincs is értelme összehasonlítani a nyugdíjkifizetéseket. A bérkülönbségből fakadó feszültség mára már odáig fajult, hogy a kivándorlás miatt permanens munkaerőhiány lépett fel számos szektorban, kevés a szakember. És a helyzet csak még rosszabb lesz, hogyha a kormány nem áll elő valami kézenfekvő tervvel a tűzoltás helyett.

nym
Aránytalan rendszer
A nyugdíjemelés Magyarországon a svájci-indexálás alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjemelés során 50-50 százalékban veszik figyelembe a várható inflációt és a várható nominális kereslet növekedést.
Ha a tényleges infláció magasabb lesz a várhatónál, akkor év közben felfelé korrigálhatnak, ellenkező esetben viszont nyugdíjcsökkentésre nem kell számítani. 2013-ban például 3,5 százalékkal növekedtek a reálnyugdíjak. Ez a jövőben komoly feszültségeket okozhat, hiszen a bérek, így az adóbefizetések sem alkalmazkodtak ilyen mértékű reálnyugdíj emeléshez.
A nyugdíjrendszer másik fő problémája az aránytalanság. Az addig teljesen rendben van, hogy a befizetett járulékok és munkaviszony alapján, aki többet dolgozott és többet keresett az több nyugdíjat is fog kapni, viszont a nyugdíjemelések során a mindenkori kormányok nem veszik figyelembe a szociális szempontokat. Azt, hogy több százezer nyugdíjas él nyomorban, sok esetben önhibán kívüli. Méltányossági szempontokat figyelembe véve lehetne úgy alakítani a rendszert, hogy a szegényebb rétegek nagyobb emelést kapnak, de akár a kedvezményeket is lehetne úgy alakítani, hogy akinek jóval az átlagbér felett van a nyugdíja, az ne vehessen igénybe annyi kedvezményt, mint az, aki a létminimum alatt él.
Azt is figyelembe kell venni, hogy a rendszerben vannak potyázók (jórészt olyan feketemunkások, akik eltitkolt jövedelmük után nem fizettek járulékot, és emiatt jóval alacsonyabb lesz a nyugdíjuk, viszont a vártnál magasabb nyugdíjat szeretnének), így a megfelelő adminisztrációs háttér nélkül nem könnyű kiszűrni, hogy kik azok, akik önhibájukon kívül kapnak kevés nyugdíjat, és kik azok, akik nem.
Egy másik fontos sarokpont ezzel kapcsolatban, az öngondoskodás. A manyup-rendszer beszántása után a magyar nyugdíjrendszer kétpilléres maradt, az állami nyugdíj mellett vannak még önkéntes pénztárak. Az önkéntes pénztárakhoz való hozzáférés azonban korlátozott, jobbára azok tudnak pénztártagok lenni, akik megfelelő egzisztenciával rendelkeznek, vagy olyan munkahelyen dolgoznak, ahol a munkaadó valamekkora összeget befizet a pénztárba (jobbára állami helyek, nagyobb multik). A nyugdíjasok és a jövőbeli nyugdíjasok többsége így teljesen ki van szolgáltatva az államnak, egy esetleges katasztrófa a mostani rendszerben pedig őket érintené legjobban. Azokat, akik egyáltalán nem élnek jó körülmények között.
Az OECD-tagországok között jelenleg is a magyar nyugdíjasok vannak legnagyobb arányban kiszolgáltatva az államnak, a jövedelmük 85 százaléka transzferből származik, és csak a maradék munka vagy tőkejövedelem.
Nyugdíjkatasztrófa szélén
Márpedig a jelenlegi trendek alapján nagyon úgy tűnik, hogy 10-15 éven belül a jelenlegi nyugdíjrendszer teljesen fenntarthatatlanná válik. A Ratkó-gyerekek sorra elérik a nyugdíjas korhatárt, egy munkavállalóra pedig egyre több inaktív fog jutni. Tovább tetézi a problémát a már korábban említett kivándorlás, ami a következő években még jobban felpöröghet az alacsony bérek és a Magyarországon tapasztalható bizonytalanságok miatt.
A trendek alapján nem lehet kizárni, hogy egy idő után ismét ki kell tolni a nyugdíjkorhatárt (ez nem csak Magyarországon, az EU többi országában is megtörténhet a demográfiai problémák miatt), vagy a rendszer fenntarthatatlansága miatt az állam kénytelen lesz megvágni a transzfereket. Bármennyire is szitokszónak tűnik a nyugdíjcsökkentés Magyarországon, ha nem történik valami csoda, vagy átfogó reform a rendszerben, akkor elképzelhető az állami beavatkozás. (Egy másik megoldás a járulékok megemelése lenne, de a munkát terhelő adók mértéke így is nagyon magas Magyarországon, egy ilyen lépés pedig még jobban betenne az egész gazdaságnak).
A Fidesz filozófiája alapján a vesztesek pedig ismét azok lehetnek, akik amúgy sincsenek könnyű helyzetben, és önhibájukon kívül kénytelenek alacsony nyugdíjból megélni.
(tenytar)
Bal-Rad komm: Nyugdíjügyben/nyugdíjasügyben széles politikai konszenzus van maffiáink között. A döbrögista horda IS CSAK magáévá tette a most neki tulajdonított filozófiát: A NYUGDÍJAS HASZONTALAN!




http://www.balrad.com/2016/01/26/a-haszontalan-nepseg/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összehasonlítani, nyugdíjkorhatárt, bizonytalanságok, nyugdíjemelések, összehasonlítva, bérkülönbségből, nyugdíjrendszer, nyugdíjasügyben, adminisztrációs, egzisztenciával, összevetésében, korrigálhatnak, helyettesítési, magyarországon, feketemunkások, kedvezményeket, munkavállalóra, feszültségeket, átlagjövedelem, adóbefizetések, alkalmazkodtak, nyugdíjasoknak, kiszolgáltatva, jelenthetnénk, öngondoskodás, nyugdíjemelés, munkaerőhiány, tőkejövedelem, aránytalanság, transzfereket, létminimumhoz, kiemelkedőnek, tulajdonított, nyugdíjügyben, szegénységben, méltányossági, haszontalan népség, nyugdíjasok fele, nettó helyettesítési, magyar nyugdíjasoknak, átlagnyugdíj alig, valóság azonban, 2013-as felmérés, nyugdíjba vonulás, magyar nyugdíjak, bérek nagyon, átlagbér jócskán, uniós átlagtól, nagyobb szakadék, nyugdíjasok több, létminimumhoz közeli, magyar nyugdíjasok, NYUGDÍJAS HASZONTALAN,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Paul David Tripp Április 21  Szívem tiéd  Albert Einsteinről  Mi lenne ha  Kerüld el az evangélium örömén...  Jó éjszakát  Adakozás  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Garai Gábor - Takarítás  Nagyon különös  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nagyon különös  s immár én is felragyogva, ért...  Egy lelki imádság  képre írva  Nagyon különös  Hiányzik  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Idő  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Garai Gábor - Takarítás  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy bizonyos határt  Boldog születésnapot a ma ünne...  Fekete-erdő desszert  Alázat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Fehér virág  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Png telefon  Éretlen vers  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mai harmónia kártyám  Jónás Tamás – Végtelen b...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Esti kép  Irgalom és ítélet  Erdőn  Varga János Veniam - Fontos sz...  Kaffka_Margit  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png férfi  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Radikális szeretet  Alázat  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Mindig jusson idő nevetni  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  A sors  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Neked tudnod kell  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Lóhere  Julian Brass gondolata  A másik dolog,  Őrizkednünk kell...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód... 
Bejegyzés Címkék
haszontalan népség, nyugdíjasok fele, nettó helyettesítési, magyar nyugdíjasoknak, átlagnyugdíj alig, valóság azonban, 2013-as felmérés, nyugdíjba vonulás, magyar nyugdíjak, bérek nagyon, átlagbér jócskán, uniós átlagtól, nagyobb szakadék, nyugdíjasok több, létminimumhoz közeli, magyar nyugdíjasok, kérdés igen, helyettesítési ráta, valóság közötti, mintában szereplő, egyes decilisek, nyugat-európai országokkal, bérek annyira, bérkülönbségből fakadó, kivándorlás miatt, helyzet csak, tűzoltás helyett, nyugdíjemelés Magyarországon, svájci-indexálás alapján, nyugdíjemelés során, várható inflációt, várható nominális, tényleges infláció, jövőben komoly, nyugdíjrendszer másik, addig teljesen, befizetett járulékok, több nyugdíjat, nyugdíjemelések során, mindenkori kormányok, szociális szempontokat, szegényebb rétegek, átlagbér felett, létminimum alatt, rendszerben vannak, vártnál magasabb, megfelelő adminisztrációs, másik fontos, manyup-rendszer beszántása, magyar nyugdíjrendszer, állami nyugdíj, önkéntes pénztárakhoz, munkaadó valamekkora, jövőbeli nyugdíjasok, esetleges katasztrófa, mostani rendszerben, maradék munka, jelenlegi trendek, jelenlegi nyugdíjrendszer, nyugdíjas korhatárt, munkavállalóra pedig, következő években, alacsony bérek, trendek alapján, demográfiai problémák, állam kénytelen, nyugdíjcsökkentés Magyarországon, állami beavatkozás, másik megoldás, járulékok megemelése, munkát terhelő, ilyen lépés, egész gazdaságnak, vesztesek pedig, döbrögista horda, most neki, összehasonlítani, nyugdíjkorhatárt, bizonytalanságok, nyugdíjemelések, összehasonlítva, bérkülönbségből, nyugdíjrendszer, nyugdíjasügyben, adminisztrációs, egzisztenciával, összevetésében, korrigálhatnak, helyettesítési, magyarországon, feketemunkások, kedvezményeket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.